De kans op brand lijkt meestal klein, maar als het toch gebeurt, zijn de gevolgen meteen zeer groot.
Werkt u al volgens het nieuwe KB van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op arbeidsplaatsen?
Dit KB heeft inmiddels de oude wetgeving – het ARAB art. 52 – grotendeels vervangen en geactualiseerd.
Het nieuwe KB voert de verplichting in, voor iedere werkgever, om een brandrisicoanalyse uit te voeren met als doelstelling het totale brandrisico alsook het risico bij evacuatie te evalueren. Wist u bijvoorbeeld dat dit moet gebeuren voor alle gebouwen, zowel voor de bestaande als de nieuwe!
We begrijpen dat u niet elke dag de nieuwe wetgevingen leest. Samen met u gaan we op zoek naar de wetgeving, de letter van de geest van deze wet en behandelen we aspecten als brandpreventie, branddetectie en de risicoanalyse voor uw organisatie.
Geen saaie wettekst dus, want we pakken, praktisch en concreet, deze thema’s aan op basis van gebruiksvriendelijke procedures die een antwoord bieden op het nieuwe KB.
• een interventiedossier ter beschikking stellen van de brandweer
• het evacuatieplan uithangen
• een noodplan opmaken in geval van verschillende noodsituaties zoals brand, EHBO, arbeidsongevallen, ontruiming en geweld
• een brandpreventiedossier bijhouden
• verplichte theoretische en praktische brandopleidingen
Prorem helpt u deze belangrijke
verplichtingen na te komen!
Het nieuwe KB van 28 maart betreffende de brandpreventie stelt dat een bedrijf een interventiedossier moeten kunnen voorleggen aan de openbare hulpdiensten.
Prorem kan uw organisatie helpen dit interventiedossier volgens de juiste richtlijnen op te stellen.
De belangrijkste elementen van zo’n dossier zijn:
Het principe van een evacuatieplan is om op een overzichtelijke manier de evacuatie naar een veilig plaats via een plan voor te stellen. De aard en het aantal evacuatiewegen, algemene uitgangen en nooduitgangen worden bepaald door de brandrisicoanalyse in functie van de arbeidsplaats. Wij stellen een gedetailleerd evacuatieplan op voor uw organisatie op basis van de uitgevoerde brandrisicoanalyse.
Een evacuatieplan bevat volgende elementen:
De werkgever is verplicht om een brandpreventiedossier bij te houden die twee belangrijke elementen omvat, namelijk de brandrisicoanalyse en de preventiemaatregelen die hieruit volgen. Prorem kan samen met uw organisatie bekijken hoe dit brandpreventiedossier kan worden uitgewerkt volgens het KB van 28 maart betreffende de brandpreventie.
Meer specifiek gaat het om volgende informatie:
Het brandpreventiedossier dient ter beschikking worden gehouden van de bevoegde instanties,
zowel binnen als buiten de organisatie.
Bij een intern noodplan worden verschillende noodsituaties vanuit een risicoanalyse in kaart gebracht. Vanuit deze noodsituaties worden verschillende interventiestrategieën uitgeschreven. Prorem kan in samenwerking met uw organisatie deze noodsituaties, strategieën en verantwoordelijkheden bepalen. ook de nodige theoretische en praktische opleidingen kunnen in het traject meegenomen worden.
Tenslotte dient alles getest te worden tijdens de jaarlijkse evacuatieoefening.
Meer informatie over de brandrisicoanalyses,
alle andere wettelijke verplichtingen en de tarieven,
kan via een offerteaanvraag.
"Voor een logistiek bedrijf met grote magazijnen hebben we een volledige brandrisicoanalyse uitgevoerd en een brandpreventieplan opgesteld. Dit omvatte het strategisch plaatsen van brandblussers, het aanleggen van duidelijke evacuatiewegen en het installeren van een branddetectiesysteem. Daarnaast hebben we een interventiedossier opgesteld, inclusief compartimenteringsplannen en locaties van sluitkranen. Dankzij dit plan voldeed het bedrijf niet alleen aan de wettelijke verplichtingen, maar werd ook de verzekeringspremie verlaagd door de verbeterde brandveiligheid."
Brandpreventie vermindert het risico op brand en minimaliseert de impact mocht er toch een incident plaatsvinden. Het is ook verplicht volgens het KB van 28 maart 2014.
Een brandrisicoanalyse identificeert mogelijke risico’s in uw gebouw of organisatie en stelt maatregelen voor om deze te minimaliseren.
Het KB brandpreventie geldt voor alle werkgevers, ongeacht de sector of grootte van de organisatie.
Ja, we begeleiden organisaties bij het samenstellen van een interventiedossier dat volledig voldoet aan de wetgeving en praktisch bruikbaar is voor hulpdiensten.
Het is aanbevolen om uw plannen jaarlijks te evalueren en bij te werken na wijzigingen in het gebouw of de organisatie.